12 жовтня 2018, 09:06, Урожай

Запорізький фермер зібрав перший в області урожай шафрану

Як повідомляє сайт ЗАНОЗА, досвід переймали в херсонських колег, які першими в Україні взялися за вирощування цієї культури.

«Ми 5 років тому за підтримки Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва почали займатися ягодами — полуницею, малиною. Але через низьку закупівельну ціну, нестачу вологи й підвищення температур у нашому регіоні, що спричиняло високі витрати на їх вирощування, почали цікавитися нішевими культурами. Так на одному з семінарів познайомилися з фермером з Херсона, який вже 4 роки займається вирощуванням шафрану. Вирішили й собі спробувати», — розповів журналістам фермер.

За словами Кирила Кочергіна, вирішили почати з малого, висадили близько 9 тисяч цибулин. Штука в роздріб коштує близько 6-10 гривень, залежить від розміру і ваги, оптова ціна то 7 до 15 доларів за кілограм. Перш ніж їх садити, підготували ґрунт. Посушливий клімат шафрану підходить. Його можна просто посадити, не поливати, нічим не підживлювати. Садили на початку серпня, а вже в 20-х числах вересня з’явилися сходи, а 1 жовтня рослини зацвіли. Цвіте шафран близько місяця і лише восени, пік цвітіння триває 2 тижні.

Кирило разом з родиною починає збирати шафран з першими променями сонця, поки квіти не розпустилися. У бутонах головна цінність рослини — червоні рильця., які вручну відривають від квітки (бажано ще закритої) і потім висушують. Щоб отримати 1 грам спеції, потрібно зібрати близько 150 квіток. У кожній квітці 3 рильця, значить виходить в грамі приблизно 450 рилець. У пік цвітіння збирали по 3-4 тисячі квіток за день.

«Висушуємо в електросушарці, не перевищуючи при цьому температуру 40 градусів, щоб шафран не втратив своїх лікувальних властивостей. Зараз шукаю лабораторію, яка може зробити повний аналіз якості, щоб можна було порівняти з привізним шафраном», — каже фермер.

Зі своєї ділянки родина планує зібрати від 60 до 100 грам шафрану. Спецію реалізовуватимуть роздрібним покупцям. 1 грам шафрану запорізького виробництва коштує 195 гривень (близько 7 доларів). Світові ціни на шафран становлять від 3 до 30-35 доларів за грам. Роздрібна ціна українського приблизно 7 доларів, оптова — 5-6. З кожним роком попит на український шафран зростає.