9 лютого 2017, 11:22, Технології

Лише сівозміна та змішані посіви здолають супербур'яни

Таку думку висловили науковці з Об'єднання стурбованих вчених (UCS).

Зокрема, вони звинувачують компанію Monsanto та інших виробників гербіцидів, що саме їх дії призвели до появи супербур'янів.

Саме американська корпорація Monsanto ще в 1995 році вперше використала технологію генетичної модифікації рослин для отримання культурних сортів, стійких до раундапу («Roundup Ready»). Бездумне використання подібних сортів та гербіцидів на основі гліфосату призвело до відбору найбільш стійких форм бур'янів, які неможливо знищити традиційними гербіцидами.

Головною помилкою при поводженні з Roundup Ready сортами в UCS називають монокультурне виробництво, коли тисячі гектарів з року в рік засівались однією культурою. Це дало змогу розмножитись щонайменше 24 видам раундап-стійких бур'янів: амброзії, щириці, пирію, сорго алепському та іншим.

Використання ще більш агресивних речовин, наприклад Дикамби або 2,4-Д, призведе лише до ще гіршого результату, переконані науковці. Окрім появи нових супербур'янів, можливе ще й забруднення продукції токсичними рештками цих пестицидів.

Тому для контролю небажаної рослинності слід застосовувати агротехнічні методи:

  • сівозміни;
  • посів змішаних посівів;
  • використання культур-ущільнювачів;
  • використання покривних культур;
  • внесення органічних добрив після природного компостування.

Це дозволить зменшити залежність від гербіцидів на 90% та підвищити рентабельність виробництва.