10 жовтня 2018, 18:30, Україна

Садівник з Миколаївщини протягом 10 років вирощує екзотичні фрукти та ягоди

Саджанці хурми В’ячеслав Карабаджак придбав у Новокаховському дослідному господарстві. Розпочинав з сорту Росіянка, пише mayak.media.

«Колись хурма була дефіцитною в Україні. Сьогодні, завдяки роботі селекціонерів, з’явилося чимало вітчизняних сортів. У мене в саду ростуть сорти: Росіянка, Чучупака, Нікітська бордова, Божий дар, Гора Говерла та Гора Роман-Кош. Найбільш стійкий серед них — сорт Росіянка — витримує навіть 30ºС морозу. Але й інші пішли недалеко, виживають при 25-27ºС морозу», — розповідає миколаївський садівник.

У всіляких варіаціях В’ячеслав Карабаджак вирощує, зизифус, інжир та ківі. При цьому усі дерева плодоносять.

«Ківі вирощую український сорту Валентайн, виведений у Карпатах. Ця рослина може витримати до 23 градусів морозу, на відміну від сорту Хейворт, котре давно заполонило полиці наших магазинів», — додає садівник.

Також В’ячеслав декілька років намагається виростити азиміну, котру ще називають мексиканським бананом або пау-пау. Це дуже популярний фрукт в США, смак схожий одночасно на банан, ананас і манго. Проте ця екзотична культури у садівника поки не прижилась.

«Рослина вибаглива. Як і ківі, вона полюбляє слабокислий грунт. Новобогданівська солона вода їм не підходить. Нашу воду пити небезпечно для здоров’я. Ківі та пау-пау її взагалі не сприймають, «викручуюся» дощовою водою», — додає В’ячеслав Карабаджак.

У планах миколаївського садівника, популяризувати вирощування таких незвичних дерев.