10 жовтня 2018, 13:20, Урожай

На вирощуванні високоякісної картоплі в кооперативі можна заробляти від 3,5 тис. доларів/га — експерт

На його думку, вирощування картоплі сьогодні може бути одним з найбільш прибуткових видів аграрного бізнесу, питання лише в правильно побудованій бізнес-моделі на базі об’єднання професійних виробників, пише info.shuvar.com.

«Необхідність створення нашого кооперативу була викликана потребою ринку. Виробники Волинської області вирощують понад 1 млн. тонн картоплі, з яких сформувати комерційну партію розміром 100 тонн однорідної якості майже неможливо! Але будь-який покупець потребує стабільних обсягів і стабільної якості, а виробник хоче швидко і без проблем продавати свою картоплю», — розповідає Анатолій Аршулік.

За його спостереженнями, на базі об’єднання ці питання вирішуються набагато швидше, ніж коли покупець намагається працювати з багатьма окремими виробниками.

«При правильно побудованій бізнес-моделі, з якісним насіннєвим матеріалом та професійним агросупроводом з одного гектару картоплі цілком реально заробляти понад 3,5 тис. доларів. Так, картопляний бізнес може бути досить маржинальним», — ділиться експерт.

На думку фахівця, ефективний картопляний бізнес важко уявити без диверсифікованого збуту. В структурі продажів повинні бути присутні переробні підприємства, ГоРеКа, роздрібні мережі та гуртові ринки. Наразі пріоритетним каналом збуту для кооперативу є переробка на крохмаль. Але також планують співпрацювати з мережами ресторанів.

«Щоб виконати вимоги однієї з таких мереж, ми протестували майже 40 сортів картоплі і зупинились на одному — найкращому для виробництва картоплі фрі. В мережі супермаркетів ми плануємо виходити із власним брендом. Це буде не просто мита, сортована та упакована картопля, ми плануємо завести нові кольорові сорти картоплі, з якими споживач ще не знайомий», — додає керівник сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Волинська картопля».