9 жовтня 2018, 17:30, Урожай

Гризуни загрожують посівам озимих на Кіровоградщині

Аграріїв застерігають, за сприятливих кормових і погодних умов у місцях резервацій мишоподібні гризуни можуть масово розмножуватись і періодично заселяти посіви озимих, багаторічних трав, ріпаку, тому дуже важливо проводити боротьбу з гризунами саме в цих місцях.

За словами фахівців, існує висока ймовірність того, що в подальшому щільність розселення мишоподібних гризунів зростатиме.

Своєчасне проведення оранки на зяб з обертанням скиби ґрунту на глибину 25-30 см у місцях резервації знищує близько 70-75% полівок. Збирання врожаю без втрат позбавляє гризунів корму і надійного сховища, що також є стримуючим фактором у розповсюдженні мишоподібних гризунів.

«Ефективним методом боротьби з гризунами є застосування родентицидів, проте найбільш безпечний та ефективний спосіб позбутись мишей — внесення препарату зерновий бактороденцид, що являє собою сипучу зернову масу з відносною вологістю 52-56%, оброблену бактеріями мишачого тифу. Бактороденцид абсолютно не шкідливий для людей і домашніх тварин, не викликає подразнень і алергічних реакцій, не здійснює шкідливої дії на ґрунт і рослини, є екологічно чистим препаратом, що діє тільки на мишовидних гризунів», — радять фахівці.

Додаючи, що метою захисту озимих зернових, ріпаку і багаторічних трав має бути зниження кількості шкідників до економічно та господарсько невідчутних рівнів.