9 жовтня 2018, 12:35, Технології

Розроблено спеціальний агролазер для захисту врожаїв від шкоди птахів

Проект розробки Agrilaser Autonomic фінансувався датським урядом і за попередніми результатами втрати врожаю через шкоду птахів вдалось знизити на 70-90%. У випробуваннях брала участь INTA, незалежний центр сільськогосподарських досліджень в Аргентині, повідомляє farmonline.com.au.

Одне з випробувань проводилося на соняшнику, серйозною загрозою врожаїв якого є широко поширений в Південній Америці папуга-ченець.

«В Буенос-Айресі, агролазер був встановлений на поле площею 30 га, а прилеглі до нього поля навмисне залишили без захисту. За результатами експерименту — поле вдалось повністю захистити від шкоди скелястого папуги, проте шкодочинність папугу-ченця подолати повністю не вдалось. Як зазначають розробники, в цілому тест можна вважати успішним, в середньому, втрати врожаю через шкоду птахів вдалось знизити на 85%», — йдеться в повідомленні.

Подібні успішні досліди проводились на плантаціях, де вирощують чорницю. У планах компанії Bird Control Group продовжувати випробування в інших регіонах Аргентини та перевірити як лазер впливає на різні види птахів.