9 жовтня 2018, 08:35, Посівна

Місцями через брак вологи аграрії змушені призупинити посівну озимих

Дані спостережень свідчать, середньодобова температура повітря протягом минулого тижня становила 7,1-14,2°С, що на 1,0-1,5°С вище кліматичної норми, а в кінці тижня на 4°С нижче кліматичної норми, повідомляє ukragroconsult.com.

Короткочасні заморозки до мінус 0,6°С спостерігались на території Житомирської та Львівської областей. Максимальна температура повітря підвищувалася до 19,6-31°С, мінімальна — в холодні ночі знижувалася до 0,3-11,0°С.

Майже на всій території країни пройшли дощі різної інтенсивності. Кількість їх становила 140-230% декадної норми. Минулі дощі поповнили запаси продуктивної вологи у верхніх шарах ґрунту.

У північних областях країни, при нормі 18 мм, кількість опадів становила 20-29 мм, в залежності від регіону. Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту складають 20-25 мм, в метровому — 120-140 мм.

Тим часом у Херсонській області запаси продуктивної вологи на полях під сівбу озимої пшениці і ячменю озимого залишаються незадовільними як в посівному шарі ґрунту, так і в орному, і не перевищують 2-10 мм.

Подібні погодні умови дещо призупинили сівбу озимих зернових культур. Тим часом оптимальні строки посіву пшениці озимої та тритикале вже добігають кінця.

Зазначається, що озимі зернові культури, висіяні в третій декаді вересня, перебувають у фазі сходів і двох листків. Стан посівів оцінюється як хороший.

Нагадаємо, детальніше за ходом проведення посівної в розрізі культур, областей та загалом по країні слідкуйте з інтерактивної карти «Посівна Онлайн 2018/19».