8 жовтня 2018, 15:35, Технології

Технологія CRISPR дозволила одомашнити дикі рослини всього за декілька років

Технологія CRISPR вже сьогодні використовується, щоб надати звичним сільгоспкультурам нові властивості — наприклад, збільшити розмір плодів або змінити їх колір. Однак генне редагування здатне на більше: з його допомогою можна одомашнити дику рослину з нуля всього за кілька років — а не століть, як при традиційній селекції, пише agrarii-razom.com.ua.

Доказом цього служить суничний фізаліс (Physalis pruinosa) — рослини з родини пасльонових, що росте в Центральній і Південній Америці. На відміну від деяких інших фізалісів, цей вид досі вирощували лише нечисленні місцеві жителі.

Щоб суничний фізаліс став популярнішим, його плоди зробили більшими, а також підвищили врожайність. Для цього вчені вивчили геном рослини, виявили цільові гени і відредагували їх за допомогою CRISPR.

У своїй роботі дослідники спиралися на знання про генетику томатів — родичів фізалісу із родини пасльонових. Знаючи, які гени відповідають за певні властивості помідорів, можна було маніпулювати ними і у випадку з фізалісом. Надалі команда має намір поліпшити і інші характеристики рослини — наприклад, колір і смак.

На думку вчених, в найближчому майбутньому суничний фізаліс може стати популярною ягідної культурою, здатної потіснити звичні вишню і ожину.

Однак поки невідомо, коли рослина вийде на ринок: у рослин, виведених за допомогою CRISPR, є труднощі з регулюванням.

На думку вчених, у час, коли виробники борються за підвищення врожайності в умовах мінливого клімату, запорукою успіху може стати використання різноманітних і незвичайних рослин.