8 жовтня 2018, 18:10, Україна

У власних теплицях садівник з Волині вирощує більше півсотні сортів винограду

Наразі в обробітку Сергія Забавки перебуває близько 12 га землі, 50 соток з яких відведено під виноград: частина — у теплицях, частина — в полі, пише volynua.com.

«Маючи кілька паїв, ми з дружиною вирішили зайнятися городництвом і почали вирощувати томати, посадили також і декілька сортів винограду. Згодом зайнялися виноградарством уже всерйоз. Поступово назбирали матеріал, сконструювали теплиці і висадили саджанці рідкісних і сучасних гібридних столових сортів, яких наразі досить багато на українському ринку. Вони більш урожайні, смачніші, витриваліші, стійкі до хвороб, оси їх не їдять, у них також менше шкідників», — ділиться садівник.

В «колекції» Сергія Забавки налічується 57 переважно гібридних сортів винограду (понад 800 кущів). Ще 15-20 сортів — у перспективі.

«Що стосується сортів, які дають урожай, то це: Чарлі, Кишмиш Велес, Бажена, Забава, Преображение, ультра-ранні — Рондо і Ландиш, Вальок, великоягідний Фавор, Краса Балок, Ромбік, американський Юпітер,  дуже солодка Лідія та інші. Перші грона цього року ми зрізали вже 13 липня», — розповідає Сергій Забавка.

У планах волинського садівника з наступного року укладати молоду лозу в шпалери. Крім винограду тут займаються вирощуванням томатів, капусти, салату, кропу та інших овочевих культур.