4 жовтня 2018, 15:45, ЗЗР

Канадці спростовують канцерогенність гліфосату, доводячи його ефективність

Експерти галузі агрономії і за сумісництвом автори дослідження Роб Саїк і Крістофер Дюфо спростовують заяви щодо що небезпечності гліфосату, доводячи його позитивний вплив на галузь сільського господарства, пише grainews.ca.

Вивчивши дані, зібрані Міністерством сільського господарства Онтаріо (OMAFRA) вчені дійшли висновку, що використання гліфосату протягом останніх 30 років, особливо на кукурудзі та сої, допомогло значно зменшити використання багатьох інших більш токсичних гербіцидів, збільшивши врожайність сільськогосподарських культур.

«Наразі численні організації намагаються позбавити аграріїв однією з найбільш корисних технологій в сільському господарстві — гліфосату», — наголосили канадські вчені.

За їх словами, завдяки застосуванню препарату на кукурудзі, обсяг використання гербіцидів скоротився на 39%, а середня врожайність культури зросла на 11%.

Окрім цього, використання гліфосату дозволяло аграріям працювати за мінімальною і нульовою технологіями обробітку ґрунту. Це, в кінцевому підсумку, призвело до збільшення кількості органічної речовини в ґрунті, тим самим підвищивши його родючість.

У відповідь на заяву Всесвітньої організації охорони здоров'я про ймовірну канцерогенність гліфосату науковці наводять приклади вискоків Європейського агентства з хімічних речовин, Агентства з охорони навколишнього середовища США і Агентство з регулювання боротьби з шкідниками Канади, які вважають, що гліфосат не є канцерогеном.

Втім автори дослідження підкреслюють, що захист навколишнього середовища і здоров'я людини має першочергове значення, проте не можна залишати поза увагою економічні збитки, які можуть бути спричинені забороною використання гліфосату при вирощуванні основних сільськогосподарських культур.