4 жовтня 2018, 13:45, ЗЗР

Посилення держконтролю убезпечить аграріїв від придбання фальсифікованих ЗЗР — Володимир Лапа

На цьому питанні під час зустрічі із експертами Європейської асоціації захисту рослин та представниками Європейської бізнес асоціації наголосив Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби.

У ході зустрічі учасники проаналізували поточний стан вітчизняного законодавства у сфері обігу пестицидів і агрохімікатів та напрями його гармонізації з нормами Європейського Союзу.

За словами Володимира Чайковського, заступник директора Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва фітосанітарної безпеки, наразі в Україні фіксується складна ситуація із обігом нелегальних ЗЗР.

«Останнім часом мають місце випадки незаконного ввезення на територію України препаратів сумнівної якості. Застосування фальсифікованих пестицидів у аграрному секторі країни призводить до недобору врожаю, забруднення продукції рослинного походження та довкілля, наносить непоправну шкоду здоров’ю населення та довкіллю», — наголосив фахівець.

За словами Володимира Лапи, враховуючи нинішню ситуацію, фахівці Держпродспоживслужби за участі європейських експертів проекту Twinning «Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин та здоров’я рослин і посилення відповідних інспекційних та лабораторних служб» розробляють проект Закону України «Про захист рослин».

Окрім цього, ведеться робота з удосконалення системи державної реєстрації пестицидів в Україні, проведення токсико-гігієнічної оцінки пестицидів та державної санітарно-епідеміологічної експертизи, реєстраційних матеріалів, здійснення державних випробувань пестицидів та агрохімікатів.