4 жовтня 2018, 16:35, Україна

Цьогорічна зима буде теплою, малосніжною, але з окремим різким зниженням температур, — Мартазінова

Про це на прес-конференції в Укрінформ розповіла Вазіра Мартазінова, завідувачка відділу кліматичних досліджень та прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України.

«Друга половина жовтня буде дуже холодною. Зниження температури почнеться в середині місяця, а після 20 жовтня очікується до 10-12 градусів морозу. Хоча з 25-26 жовтня дещо потеплішає — до мінус 6-8°С», — зазначила фахівець.

За її словами, у листопаді буде відносно стійкий температурний режим з похолоданням наприкінці місяця. В останній місяць осені також очікується перший сніг.

Втім, цьогоріч не варто очікувати морозної зими, за винятком окремих днів, вона буде малосніжною і короткою. З опадів переважатиме мокрий сніг, що не дуже позитивно позначиться на озимих посівах, адже сніговий покрив періодично буде танути.

За прогнозом Вазіри Мартазінової, холодними цього року очікуються кінець грудня — початок січня, нічна температура в цей період може сягати 18-20 градусів морозу.

Що стосується лютого, то він за прогнозами буде більш поблажливим і м'якшим, ніж попередні місяці. Хоча короткочасні різкі похолодання в останній місяць зими також можливі. Що стосується опадів, то, за словами експерта, цієї зими їх буде мало, перший сніг очікується у листопаді. Але загалом снігового покриву цієї зими буде небагато.