3 жовтня 2018, 13:35, Технології

Розумні технології виводять сільське господарство на новий рівень — досвід Smart Field

Детальніше про підсумки цьогорічних жнив на дослідних полях ALFA Smart Agro пізнавайтесь з проекту Smart Field на Latifundist.com.

Як зазначають в ALFA Smart Agro, важливо роль в роботі агрономічної служби цьогоріч відіграв метеомоніторинг, супутниковий моніторинг та фітопатологічна діагностика насіння.

Метеостанція iMetos IMT300 була встановлена ​​на Smart Field в квітні. Точність прогнозу погоди на найближчі 3 дні стабільно наближалася до 100%.

До головних переваг даної технології слід віднести:

  • точний прогноз;
  • опція «спрей-вікно» — система аналізує ймовірність опадів, швидкість вітру, хмарність та т.д. і показує оптимальні дні/години для внесення препаратів;
  • зручний мобільний додаток — швидко працює при «слабкому» Інтернеті в поле.

Додав ефективності і супутниковий моніторинг, партнером якого виступила компанія Klever Systems. За словами фахівців ALFA Smart Agro, технологія буде корисна насамперед великим підприємствам, з великим земельним банком. По-перше, таким чином господарство автоматично отримує точну карту полів. А по-друге, супутникові знімки дають одномоментну інформацію про стан усіх посівів.

«Агрономові супутниковий моніторинг корисний в період вегетації культур. Звичайно, він не скаже, що саме сталося з посівами — хвороби там або шкідники. Але дасть сигнал: культура відчуває себе погано. Тоді потрібно виїжджати за координатами і дивитися, що саме відбувається», — розповідає Микола Продіус, продакт-менеджер ALFA Smart Agro.

Головні плюси технології:

  • можливість стежити за розвитком культур дистанційно;
  • формується архів супутникових знімків — можна простежити за станом поля з моменту посіву і до моменту збирання врожаю;
  • допомагає в прийнятті управлінських рішень.

Протягом сезону, в період весняної та осінньої посівної фахівці агрономічна лабораторія ALFA Smart Agro проводила фітопатологічну діагностику насіння на предмет ураження збудниками хвороб.

«У нашій лабораторії ми визначаємо енергію проростання насіння, схожість, а також ступінь ураження грибковими захворюваннями і бактеріозами», — додає Юрій Панченко, фітопатолог ALFA Smart Agro.

До головних переваг даної технології можна віднести:

  • можливість підбору оптимального фунгіцидного протруйник для насіння;
  • точна інформація про якість посівного матеріалу;
  • сигнал про необхідність внесення змін у сівозміну.

Окрім цього, на дослідних полях компанії обробки посівів проводилися за допомогою дрона-обприскувача, стан культур оцінювала мультиспектральна камера, а твердість ґрунту перевіряв інноваційний сканер.

Наразі на полях компанії тривають роботи зі збирання врожаю сої, соняшнику, кукурудзи та цукрових буряків, підсумками вирощування яких фахівці ALFA Smart Agro поділяться уже в наступному випуску Smart Field.