1 жовтня 2018, 16:35, Україна

Експерт оприлюднив прогноз на майбутній ягідний сезон

Таку думку у своєму блозі на east-fruit висловив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу ФАО, передає agroday.com.ua.

За його прогнозами, ймовірно, зросте лише виробництво лохини. Її перспективи досить непогані, адже якість ягоди дуже висока, а доступна вона цілий рік.

«А ось виробництво малини й суниці садової знизиться. Виробництво ожини, швидше за все, збільшиться незначно. Інтерес до ягоди продовжує зростати, хоча на її ціни тисне малина», — пояснює експерт.

Однозначним антилідером Андрій Ярмак називає чорну смородину.

«Практично повсюдно ціни на неї сильно впали, і, я думаю, що багато хто буде позбавлятися від плантацій цієї ягоди, не тільки в Україні», — говорить він.

І це при тому, що в Україні 40% всіх площ ягідних плантацій, згідно з даними офіційної статистики, засаджені саме смородиною. Ця ягода була фаворитом серед садівників ще в 2010-2013 роках. Тоді активно закладалися промислові насадження. Але в бізнес зайшло чимало непрофесіоналів, які згодом розчарувалися своїми результатами.

За словами фахівця, червона смородина поки тримається, але її цінниками фермери теж не дуже задоволені.

«А ось з жимолостю — повна катастрофа. Виробництво швидко зростає і в Польщі, і в Україні, а що з нею робити — ніхто не знає. Як виявилося, навіть продавати легально в ЄС її складно, бо жимолость не відноситься до харчових продуктів. І навіть якщо це питання буде вирішено, потрібно буде вкласти чимало коштів у просування її споживання, вважає Ярмак», — вважає представник ФАО.

За оцінками учасників ринку, в Україні жимолостю засаджено приблизно 120 га. При цьому приблизно половина комерційного виробництва зосереджена в руках трьох господарств.