8 лютого 2017, 08:00, Урожай

Сумщина все ще жнивує

За словами заступника директора депарамента АПР Сумської ОДА Петра Турчинова, цього річ у полі залишилось на зимівлю близько 10% всієї кукурудзи, повідомляє видання «Голос України». Кліматичні умови 2016 року не дали змоги вчасно зібрати врожай, пояснює чиновник.

Вологість качанів при збиранні складала 20%-30%, тому багато виробників вирішили залишити її в полі для досихання. Але погода перешкодила їхнім планам, тому зібрати кукурудзу у 2016 році так і не вдалося. А залишали урожай на полях з економічних міркувань, розповідає Петро Турчинов. Адже зберігання та сушіння зерна на елеваторах обходиться надто дорого.

«Висушити тонну кукурудзи до 13 відсотків вологості коштує приблизно 850 грн. До цього треба додати десь 40 грн. на кожній тонні за зберігання зерна. Ціни постійно зростають, бо з 1 січня підняли розмір мінімальної зарплати, а не так давно – ще й ціну газу та електроенергії для підприємств. Усе це істотно впливає на собівартість послуг елеваторів. Ось і маємо відповідь, чому саме тепер на Сумщині відновилися кукурудзяні жнива. Одна справа, коли в тебе свій елеватор, і зовсім інша, коли везеш урожай на чужий. Та й зберігання збіжжя у власних ємкостях задарма не обходиться», — говорить Петро Турчинов.