30 вересня 2018, 13:00, Світ

Електричний струм може збільшити врожайність овочів

Вчені провели свій експеримент на салаті. У ньому було задіяно 3600 га теплиць, розташованих в різних точках країни — від пустелі Гобі Сіньцзян до розвинених прибережних районів. Це зробило дослідження наймасштабнішим у світі. Профінансував його китайський уряд.

Проект тривав майже три десятиліття. Дослідники врахували результати, отримані на різного складу ґрунті, в різних кліматичних умовах і при різних технологіях виробництва.

Як виявилося, електричний струм збільшував врожайність салату на 20-30%. При цьому використання пестицидів скоротилося на 70-100%, а добрив — на 20%.

Зелень росла під оголеним дротом, розташованим на висоті 3 метри над землею, і розтягнутим від одного краю теплиці до іншого. Дроти генерували заряд до 50 тис. вольт.

Науковці стверджують, що така високочастотна напруга вбиває бактерії і віруси, що передають хвороби в повітрі або ґрунті. Вона також пригнічує поверхневий натяг води на листках, прискорюючи випаровування.

Усередині самих рослин збільшується перенесення заряджених частинок, таких як бікарбонат і іони кальцію, прискорюються метаболічні активності.

При цьому професор Лю Биньцзян, урядовий науковий співробітник та провідний член проекту, зазначив, що електричний струм, що протікає через дроти, набагато нижчий за робоче навантаження на смартфон.

«Це абсолютно не шкодить рослинам або людям, що стоять поблизу», — сказав він.

До слова, після дослідження площа під електрифікованими фермами в Китаї почала зростати божевільними темпами — на 1000-1300 га щороку.