1 жовтня 2018, 09:30, ЗЗР

Альтернативою гліфосату може стати біогербіцид

Грибок Myrothecium verrucaria може виявитися вельми корисним в боротьбі з амарантом Палмера, агресивним бур'яном, який може зростати зі швидкістю 5 сантиметрів в день і конкурувати з кукурудзою, бавовником, соєю та іншими культурами за ресурси, потенційно знижуючи їх врожайність.

Найгірше те, що деякі біотипи бур'янів стали стійкими до гербіцидів з гліфостатом. В якості можливої ​​альтернативи вчені з Міністерства сільського господарства США в Стоунвіллі, штат Міссурі, вивчають способи отримання біогербіцидів з активним інгредієнтом грибком Myrothecium verrucaria. Цей грибок атакує листя і тканини рослин щириці Палмера, викликаючи в'янення, некротичні ураження, втрату хлорофілу і інші хвороботворні ефекти, які можуть вбити молоді рослини і послабити старі.

Дослідження показали, що Myrothecium може завдати аналогічний збиток і тим біотипам амаранту Палмера, які виробили стійкість до гліфосату і інших гербіцидів, таким, наприклад, як триазин.

Щоб перевірити інфекційну активність Myrothecium, дослідники використовували стадію нитковидного зростання, відому як міцелій, і розпорошили спеціальну композицію на дві партії чотиритижневих саджанців амаранту Палмера: з резистентністю до гліфосату і без.

Вони повторювали ту ж процедуру з шеститижневими рослинами. Всі групи були візуально перевірені на наявність симптомів протягом семиденного (168-годинного) періоду експерименту, а потім вчені простежили долю рослин до фінального результату.

Саджанці в віці 4 тижнів виявилися найбільш вразливими, всі рослини показали симптоми ураження і через 48-72 години майже 100% піддослідних загинули. У шеститижневих рослин розвиток грибка прогресував повільніше, але не було суттєвої різниці в пошкодженнях від Myrothecium між стійкими до гліфосату і чутливими до гліфосату рослинами. Обидві групи виявляли симптоми захворювання, перш за все хлороз, рідше некрози, і зупинка зростання в усіх випадках.

Результати, опубліковані в журналі Allelopathy Journal, є першим звітом про біогербіцидну активність Myrothecium проти бур'янів зі стійкістю до гліфосату.