27 вересня 2018, 15:35, Урожай

Врожай озимої пшениці в наступному році прогнозується на рівні 25 млн тонн

Про це в матеріалі виданню Latifundist.com повідомив Юрій Лупенко, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

«Дещо більше знизиться виробництво озимого ячменю — в межах 3%, озимого жита — до 20%», — зазначив Юрій Лупенко.

За його словами, витрати на 1 га в 2018/19 МР в порівнянні з попереднім роком зросли в середньому на 11% і при виробництві пшениці становитимуть в середньому 12,5-13,5 тис. грн в залежності від регіону, жита — 9,1-10 тис. грн.

«Рівень витрат в 2019 році залежатиме від стабільності національної валюти, оскільки значна частина матеріальних витрат коригується розміром цін на нафтопродукти і газ, які імпортуються», — відзначив Юрій Лупенко.

Повідомляється також, що підвищення цін на деякі ЗЗР пов'язано з подорожчанням їх виробництва.

На український ринок негативно вплинула ситуація в Китаї. Там посилили екологічні норми, і країна взяла курс на скорочення виробництва ЗЗР, діючих речовин і проміжних хімічних продуктів. У виграші опинилися ті аграрії, які купував препарати заздалегідь. В цілому, ціна одного літру або кілограму препарату зросла на 10-15%.

Багато агрохолдингів повідомляють, що до початку осінньої посівної вони в повному обсязі забезпечені посівним матеріалом, добривами та ЗЗР.

Разом з тим, на ринку мінеральних добрив спостерігається затримка з постачанням необхідної продукції. Щоб знизити напругу і забезпечити аграріїв якісними мінеральними добривами, ПАТ «Аграрний фонд» ще з 1 серпня розпочав продаж мінеральних добрив під урожай 2019 року. В наявності у «Аграрного фонду» чотири види добрив вітчизняного виробництва: аміачна селітра (марки Б), карбамід (марки Б), вапняково-аміачна суміш (ВАС) та карбамідно-аміачна суміш (КАС).