27 вересня 2018, 14:35, Україна

Через спалювання стерні заповідник Асканія-Нова знову опинився під загрозою

За словами фахівців, масштаби страхітливі: протягом поточного сезону навколо заповідника випалили порядку 600 га стерні, повідомляє newday.kherson.ua.

«Виходить, в двадцять першому столітті Херсонщина повернулася до цієї примітивної технології, яка виснажує ​​ґрунти та завдає шкоди навколишньому середовищу. Окрім цього, існує велика небезпека того, що вогонь перекинеться на унікальну цілинний степ. Аграрії вбили дороги, випалили землю. З таким господарюванням років через тридцять Херсонщина перетвориться на пустелю Каракум!» — обурений Віктор Гавриленко, директор заповідника Асканія-Нова.

Окрім цього, зараз триває сезонна міграція птахів, і неподалік від заповіднику приземлилося на відпочинок більше 6 тис. сірих журавлів. Проте спалені після жнив поля залишають птахів без поживи.

З підпалами стерні на Херсонщині начебто боряться, проте такий метод «зачистки» сільськогосподарських угідь, що не вимагає використання тракторів і витрат на пальне, з кожним роком набуває все більшого поширення — особливо в дрібних фермерських господарствах.

Дійшло до того, що вчені звернулися до Департаменту АПР області та безпосередньо до Андрія Гордєєва, голови Херсонської ОДА з проханням терміново вжити відповідних заходів.

«Задимлення території заповідника в поєднанні з дорогами, розбитими зерновозами, просто відлякує відвідувачів від Асканія-Нова. Порівняно з минулим роком, туристів тут побувало на 7 тис. менше, ніж за аналогічний період минулого року», — додав Віктор Гавриленко.

Нагадаємо, в липні поточного року спалювання стерні ледве не спричинило загорання степів заповідника Асканія-Нова.