26 вересня 2018, 15:40, ЗЗР

Водойми перевірятимуть на предмет шкідливого впливу неонікотиноїдних пестицидів

Модель екосистеми мезокосмос E-Flow Fera призначена для оцінки ризику впливу неонікотиноїдних пестицидів на навколишнє середовище. Система, розробником якої є дослідницька організація Fera Science Limited, дозволяє досліджувати за численними параметрами екологічної безпеки водойми, в тому числі з проточною водою, повідомляє news.agropages.com.

За словами вчених система дасть максимально повне уявлення, як агрохімічні продукти впливають на рослини та безхребетних, які проживають в конкретній водоймі. Вона слугує інноваційний інструмент для збору даних і для створення сценаріїв можливого впливу агрохімії на природу в довгостроковій перспективі.

«Зараз, коли неонікотиноїдні пестициди перебувають під пильною увагою регулюючих органів і громадськості, поява такої системи дозволить прояснити ситуацію з наукової точки зору — наскільки дійсно шкідливі такі речовини», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, з 1 вересня 2018 року, Франція заборонила використання п'яти неонікотиноїдних пестицидів. В ЄС заборонені три активних діючих речовини популярних неонікотиноїдів. Всі ці заборони стали результатом численних дослідження, які продемонстрували потенційний шкідливий вплив хімічних речовин на бджіл і водних безхребетних.

Канада дала своїм фермерам 3 роки на пошуки альтернативи двом з трьох неонікотиноїдних пестицидів, які в даний час схвалені для використання по всій країні. Агентство з регулювання шкідників в галузі охорони здоров'я Канади (PMRA) приступило до оцінки впливу таких пестицидів на екологію ще в 2012 році і вже в 2016 році підтвердила шкідливий вплив цих пестицидів на бджіл, водних безхребетних, після чого було прийнято рішення про заборону неонікотиноїдних агрохімічних продуктів.

Аналогічні дослідження в лабораторних установах Агентства з охорони навколишнього середовища США (EPA) показали, що водні комахи дуже чутливі до неонікотиноїдів, а вплив на водних безхребетних може спричиняти каскадний вплив на харчовий ланцюжок жителів водних екосистем і порушувати природні цикли.

EPA також заявляє, що поточні федеральні контрольні дослідження недооцінюють ризики агрохімії і їх потенційний синергетичний вплив на водні ресурси.

Перевірка водних об'єктів за допомогою системи «мезокосмос E-Flows» дозволить отримати більш повні дані та дійти обґрунтованих наукових висновків. Тим більше, що пестициди, про які йде мова, надзвичайно популярні в АПК, і фермери не хотіли б втрачати дієві препарати, якщо насправді вони не становлять таких високих ризиків для екології.

Система також надає комерційні можливості для виробників засобів захисту рослин. Надаючи ринку нові продукти, досліджені в умовах нової системи, виробники пестицидів і біоцидів будуть в змозі заповнити пробіл, що залишився після видалення неонікотиноїдів з сільського господарства, якісними і безпечними продуктами.