26 вересня 2018, 08:30, Насіння

Для підвищення врожайності культур аграріям радять проводити сортооновлення

За рекомендаціями фахівців, Миронівського інституту пшениці імені М. В. Ремесла, сортооновлення в товарних господарствах необхідно проводити базовим насінням (супереліта, еліта) або сертифікованим насінням першої генерації в певні строки, прийняті науково-дослідною установою в зоні її діяльності, повідомляє Держпродспоживслужба.

Наукові досліди вчених базувались на порівнянні базового насіння з сертифікованим насінням низьких генерацій, вирощеним не в господарствах, а на полях інституту, тобто в ідентичних умовах.

Одержані данні показують, що посівні якості — маса 1000 насінин, енергія проростання і лабораторна схожість базового насіння і наступних генерацій були майже одинакові.

Значне зниження врожайності в порівнянні з базовим насінням починається вже з третьої генерації — на 0,26 т/га, четвертої — на 0,34 т/га, шостої — на 0,44 т/га.

При посіві насінням третьої і наступних генерацій зменшувались кількість продуктивних стебел на одиницю площі, число і маса зерен в колосі, що призводило до зниження маси зерна з 1м2 і з га.

На думку фахівців, для вчасного проведення сортооновлення суб’єкту господарювання необхідно дотримуватися певних правил:

  • посів проводити насінням не нижче другої генерації;
  • сортооновлення проводити насінням категорії базове (супереліта, еліта), або сертифіковане, але не нижче першої генерації;
  • дотримуватись технології вирощування сільськогосподарських культур, особливо на насінницьких ділянках, з метою збереження сортових та посівних якостей насіння.

«Європейський та світовий досвід свідчить про те, що своєчасна сортозаміна і сортооновлення є надійним резервом збільшення виробництва сільськогосподарської продукції. Отже, суб’єктам господарювання необхідно постійно здійснювати впровадження у виробництво високоякісного насіння нових перспективних сортів і високих генерацій, що в свою чергу повинно сприяти підвищенню ефективності виробництва зерна та має істотно вплинути на рівень конкурентоспроможності вітчизняного товарного зерна на міжнародному зерновому ринку», — радять фахівці.