26 вересня 2018, 12:35, Технології

Для боротьби з посухою Аргентина виведе на орбіту високотехнологічний агросупутник

Супутник SAOCOM-1A/B це частина аргентинської програми по радіолокаційному спостереженню за Землею. У проекті беруть участь космічні агентства Аргентини та Італії. Отримана з космічних апаратів інформація повинна буде використовуватися екстреними службами, повідомляє reuters.com.

У той час як попередні супутники Аргентини покладалися на оптичну зйомку, вчені говорять, що місія SAOCOM забезпечить точну рентгенівську і мікрохвильову візуалізацію незалежно від погоди або часу доби, що дозволить отримати доступ до «водної карти» в реальному часі.

«Ця технологія є новою і ніколи не використовувалася в Аргентині». Це продукт 10-річних досліджень», — зазначила Лаура Фрулла, головний науковий співробітник місії SAOCOM.

Аргентинський агросектор терпить значних збитків через посуху, що на початку року призвело до скорочення експорту зерна і різкої девальвації національної валюти песо, в результаті чого уряд країни запросив фінансування для підтримки економіки на суму 50 млрд доларів у Міжнародного Валютного фонду.

Тепер уряд сподівається, що інвестиції в агросупутник принесуть довготривалий позитивний ефект.

«Ця місія буде неймовірно цінна для фермерів країни. Ми сподіваємося, що ця інформація поверне від 5 до 7 доларів США за кожен інвестований долар», — додав Рауль Кулічевскій, виконавчий і технічний директор Комісії з національної космічної діяльності Аргентини (CONAE).

Запланований запуск аргентинського агроспутника на ракеті SpaceX Falcon з бази ВПС в Каліфорнії призначений на 6 жовтня з стартового комплексу SLC-4E (база ВПС Ванденберг, Каліфорнія).

Довідка: супутник SAOCOM-1A/B оснащений L-діапазонним радаром з синтезованою аппертурой (Synthetic Aperture Radar, SAR). Дозвіл складає 7-100 метрів, смуга захоплення 50-400 км. Ємність твердотільної системи зберігання становить (50-100 Гбіт). Швидкість передачі інформації на Землю становить 300 Мбіт в сек. (Два Х-діапазонних канали, кожен зі швидкістю 150 мегабіт в секунду).