24 вересня 2018, 16:30, ЗЗР

Плоскуха проявила резистентність до гліфосату

Нове дослідження, опубліковане американськими науковцями в журналі Weed Science, свідчить, що окремі різновиди плоскухи (Echinochloa colona) тепер входять в числа бур'янів, стійких до гербіциду гліфосату, повідомляє news.agropages.com.

Відомо, що плоскуха селянська засмічує такі культури, як рис, кукурудзу та овочів на західному узбережжі США і на півдні Америки.

Плоскуха проявив стійкість до різного роду гербіцидів в Арканзасі, Каліфорнії та Міссісіпі, проте лише нещодавно вчені вперше отримали дані з Міссісіпі і Теннесі про нові випадки резистентності рослин до гліфосату.

Наразі дослідники вивчають конкретні механізми резистентності та ступінь стійкості бур'янів. Зазначається, що в Міссісіпі відмічено чотирикратну стійкість до гербіциду, а зразки, отримані з Теннессі, проявили семикратну стійкість.

В ході експериментів дослідниками було виділено два окремих механізму опору. В одній популяції стійкість була частково пояснена мутацією в гені EPSPS. У другій популяції резистентність була обумовлена ​​зменшеною транслокацією гліфосату.

«Наші дослідження показують, що інтегровані стратегії управління мають основоположне значення для ефективного контролю плоскухи. Вкрай важливо, щоб виробники культур застосовували різні методики для боротьби з бур'янами — як хімічні, так і механічні способи», — зазначив Віджай Нандула, фахівець з фізіології рослин зі служби сільськогосподарських досліджень Міністерства сільського господарства США в Стоунвіллі (штат Міссісіпі).