7 лютого 2017, 11:40, Посівна

На Хмельниччині вже розпочали польові роботи

Про це повідомляє «Голос України».

Загалом в області посіяли 231 тис. га озимих. Це на 20 тис. га менше, ніж торік. Проте частка озимого ріпаку навпаки значно зросла. Його посіви займають 74 тис. га — один з найбільших показників за останнє десятиліття.

Через осінню засуху оптимальні строки посіву озимини були пропущені, тому значна її частина увійшла в зиму ослаблено. Зріджені та слабкі посіви займають чверть площ зернових і третину площ ріпаку.

Але агрономи не дуже переймаються таким станом справ. Відібрані ними моноліти свідчать, що хоча рослини й мають затримку в розвитку та знижену життєздатність, але загрози повного вимерзання немає. 

В таких умовах, говорять фахівці, вкрай важливим є своєчасне та грамотне проведення підживлення. Дехто з аграріїв вже приступив до цієї операції. В одному з господарств Білогірського району просто по снігу підживили майже півтори тисячі гектарів.

Проте є нарікання на нестачу добрив, особливо тих, що використовуються для ранньовесняного підживлення. Справа не в дефіциті, говорять аграрії, а в значному попиті — господарства активно запасаються міндобривами.