20 вересня 2018, 08:30, Посівна

Адаменко розповіла коли аграріям слід чекати ускладнення посівної

Прогнозом погодних умов та їх впливом на посівну озимих в ефірі AgroFM поділилась Тетяна Адаменко, керівник відділу агрометеорології Укргідрометцентру, передає agroday.com.ua.

За її словами, саме у вересні в Україні настають оптимальні кліматичні терміни для посіву озимих культур.

«Минулого та позаминулого року сіяли дуже повільно, бо очікували дощів, а їх все не було. Зараз, на думку фахівця, погодні умови ідеальні. Дощі вже пройшли і настав період сухої погоди, тобто можна вийти в поле і провести сівбу», — додає Тетяна Адаменко.

На її думку, сьогодні оптимальні терміни сівби настали для північних областей. Наступний тиждень — оптимальні терміни для західних і східних. На півдні сіють пізніше — в листопаді, навіть інколи в грудні. Причина все та ж — аграрії чекають дощів.

При цьому фахівець додає, що уже через тиждень ситуація зміниться, Україна перейде до пізньоосіннього характеру погоди.

«Якщо зараз ми перебуваємо під впливом антициклону, коли спостерігаються прохолодні ночі і по-літньому теплі дні, то вже 22 вересня до західних кордонів з поширенням на всю територію підійде циклон. Практично по всій Україні (окрім Півдня) з 23 вересня пройдуть дощі і суттєво знизиться температура. Це буде несприятливий період для виходу техніки в поля», — говорить метеоролог.

Прогнозувати на більш пізніший термін Адаменко не береться. За її словами, найточніший прогноз погоди робиться максимум на 5 днів. Ще на п’ять днів можна прогнозувати, потеплішає, чи буде прохолодніше, але не точну температуру.

А місячний прогноз взагалі дуже приблизний. Моделі, за яким він створюється, недосконалі, пояснює фахівець. І це стосується не лише України. Для досконалих прогнозів потрібен набагато більший період спостережень, ніж він існує зараз.