19 вересня 2018, 10:35, ЗЗР

Через бактеріальне в'янення кукурудзи на Вінниччині запроваджено карантинний режим

Згідно Розпорядження Козятинської РДА від 05 вересня 2018 року №224 на території ТОВ «Арчі» с. Самгородок у полі №11 на площі 71 га виявлено карантинне захворювання — бактеріальне в’янення (вілт) кукурудзи.

За словами фахівців, шкодочинність бактеріального вілту значною мірою залежить від стійкості сорту і виду кукурудзи. Хворобою уражуються всі види кукурудзи: зубоподібна, кремениста, попкорн, але найбільше — цукрова кукурудза.

«Серед карантинних заходів основного значення набуває заборона ввезення насіннєвого матеріалу кукурудзи із заражених районів, де зареєстровано хворобу. Для запобігання завезенню збудника бактеріального вілту під час надходження насіння кукурудзи з-за кордону проводять карантинний огляд з обов'язковим відбором зразків для лабораторної експертизи. Для своєчасного виявлення захворювання слід також проводити обстеження посівів кукурудзи в період вегетації», — наголошують в Держпродспоживслужбі.

Якщо в господарстві виявлено вогнище бактеріального вілту кукурудзи, на полях зі слабкою ураженістю рослини скошують і використовують у господарстві на силос і фураж, значною — скошують і спалюють всі рослини. На зараженій території проводять знищення пожнивних решток і глибоку оранку ґрунту, впроваджують сівозміну з поверненням кукурудзи на попереднє місце не раніш як через 3 роки, при чому, на господарство де виявлено захворювання накладається карантин терміном 3 роки.