16 вересня 2018, 11:35, Україна

В Україні почали вирощувати дорогоцінний білий трюфель

Садівник із Львівщини Михайло Костюк вирощує картоплю, перець і виноград, але впродовж 25 років надає перевагу горіху. Має близько 800 його видів. Зараз вирішив зосередити увагу на чорному горіхові, за яким, вважає, майбутнє. Високим врожаям садівник завдячує не просто випадку, а мікуризації, тобто симбіозу гриба з рослиною, який покращує ріст і врожайність, пише wz.lviv.ua.

Михайло Костюк мікуризував майже все, навіть картоплю, а мікуризував не простим грибом, а білим трюфелем. Допомогли у цьому мікологи, молоді львівські біологи Марія Руда і Уляна Тарас. Еколог та співробітник львівської мікологічної лабораторії Марія Руда пояснює, що мікуриза — найбільш природний спосіб росту та розвитку рослин і природний замінник хімічних добрив.

«Ми створили препарат на основі тих грибів, які вже є у ґрунті на території, плюс туди додається трюфель білий п'ємонтський. Гриби, які поселяються на корінні рослин, стають ніби його продовженням. Допомагають засвоювати поживні речовини, якщо є потреба, забезпечують вологою, а ще виділяють невелику кількість антибіотиків, відновлюють ґрунт та збільшують урожай щонайменше на 30-40%. Після мікуризації можете розраховувати і на грибний урожай. Якщо дотримуватися усіх вимог технології, якщо замікуризувати територію, не обробляти хімічними речовинами, то за 5−10 років трюфель буде рости на вашій території», — розповідає Марія Руда.

В Україні мікуриза лише набирає популярності. Нею користуються лише півсотні господарств, а за кордоном це вже звична справа, для прикладу, у Польщі. Використовують саме трюфель білий. Для фермерського господарства це додатковий спосіб заробітку, бо цей гриб через 5−10 років теоретично мав би родити, як у Італії чи Франції.

Трюфель фермер з Львівщини закуповують в Італії, у П’ємонті, на щорічних аукціонах.

«Купуємо щонайменше кілограм трюфеля білого. Він найдорожчий, один грам коштує 300 доларів», — каже Марія Руда.

Нагадаємо, в Україні, на Вінниччині, Олександр Джига вирощує трюфель, правда, чорний. Він вирішив повернути Україні колишню славу постачальника цих найдорожчих грибів у світі. Цей делікатес колись масово вирощували на території нашої країни і експортували до Франції.

Аграрій переконаний, територія України зручна для культивування трюфелів, оскільки у нас сприятливий континентальний клімат і достатньо вологи. А ніша для вирощування білих і чорних трюфелів абсолютно вільна.

«При цьому не варто боятися обвалу цін на цей продукт, бо в Україні вже формується культура споживання делікатесу, що передбачає підвищення попиту. Максимальний урожай трюфеля отримують через 20 років — близько 20 кг, а це 40 тис. доларів з гектара на рік», — говорить фахівець з вирощування трюфелів Олександр Джига.