14 вересня 2018, 13:30, Україна

Аграріям розповіли коли чекати нашестя гризунів на полях

Дані фітосанітраного моніторингу свідчать, що наразі основна маса гризунів зосереджена переважно в багаторічних травах та незораних після жнив полях.

Так в осередках Волинської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей нараховують від 2 до 5, макс. в господарствах Київської до 10 жилих колоній на гектар.

«На просапних культурах обліковується по 1-3 колоній на гектарі. З появою масових сходів озимих зернових та ріпаку мишоподібні гризуни мігруватимуть в них з полів після збору просапних культур та неугідь. Через це кількість гризунів в озимині зростатиме за активізації процесу розмноження, пік якого зазвичай припадає на жовтень-листопад», — повідомили в Держпродспоживслужбі.

За словами фахівців, першочерговим в обмеженні чисельності гризунів є вчасна та якісна зяблева оранка, яка позбавляє їх корму та надійного сховища. Наявність 3-5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу суттєвих пошкоджень рослин та необхідність захисту їх через обробки інсектицидами.