6 лютого 2017, 12:41, Урожай

На Херсонщині сорго повертає втрачені позиції

Про це SuperAgronom.com розповіли місцеві аграрії.

Якщо ще у 2012 році в області сорго вирощували на площі понад 30 тис. га, то в 2013 посіви скоротились вдвічі — до 16,15 тис. га. В 2014-15 роках сорго вирощували ще менше - близько 10-11 тис. га.

Проте посухи останніх років та, як наслідок, неврожай кукурудзи, змусили агрономів повернутись до вирощування сорго, як страхової зернової культури. У 2016 році площа його посівів знову зросла до 19,4 тис. га.

Читати по темі: Володимир Коломієць: сорго може скласти конкуренцію кукурудзі

Зокрема Антон Корчан, агроном «Херсон Інвест Агро», розповідає, що у нього на незрошуваних полях сорго стабільно дає урожай від 6-8 т/га, залежно від кількості опадів. При цьому воно здатне рости на бідних піщаних та змитих ґрунтах, де кукурудза не приносить високих зборів.

«Культура на півдні виступає як альтернатива кукурудзі та сої, якщо зрошення нема, а поля і сівозміну якось треба урізноманітнити», — говорить агроном.

Головна умова високого урожаю сорго — висока агротехніка та захист від хвороб і шкідників. В «Херсон Інвест Агро» сіють цю культуру широкорядним способом з міжряддям 70 см. Це дозволяє проводити за потреби міжрядний обробіток та полегшує догляд посівів.

Детальну технологію вирощування зернового сорго на Херсонщині читайте незабаром на SuperAgronom.com.