12 вересня 2018, 11:35, Урожай

Погодні умови спровокували передчасний початок жнив пізніх культур на Чернігівщині

В минулому році аграрії на лише починали збирання сої та перших гектарів соняшнику, а щодо зернової кукурудзи навіть і думок не було. Тим часом у нинішньому сезоні жнива пізніх культур розпочались в середині третьої декади серпня, тобто соняшнику на 2 тижні раніше минулорічного, сої — майже на тиждень, кукурудзи — майже на місяць, інформує Департамент АПР Чернігівської ОДА.

Наразі збирання кукурудзи на зерно розпочали сільгоспвиробники 6 районів (Бобровицький, Ічнянський, Козелецький, Куликівський, Ніжинський, Срібнянський), обмолочено 8 тис. га або 2%, намолочено майже 70 тис. тонн при середній врожайності 8,84 т/га.

В 14 районах (Бахмацький, Бобровицький, Борзнянський, Варвинський, Ічнянський, Козелецький, Коропський, Корюківський, Куликівський, Ніжинський, Носівський, Сновський, Талалаївський, Чернігівський) розпочались жнива соняшнику — зібрано майже 23 тис. га або понад 11%, намолочено майже 57 тис. тонн  за середньої врожайності 2,5 т/га.

В 9 районах (Бахмацький, Бобровицький, Ічнянський, Козелецький, Ніжинський, Н.-Сіверський, Носівський, Прилуцький, Талалаївський) розпочато збирання сої, — зібрано майже 9 тис. га або понад 8%, намолочено майже 24 тис. тонн  при середній врожайності 2,66 т/га.

Крім того, подекуди в області, розпочато посів озимих культур на зерно, але суха жарка погода, на відміну від збирання врожаю, не сприяє проведенню даних робіт. Зазначається також, що посів озимого ріпаку на зерно виконано на площі 25,5 тис. га або 102% прогнозованого обсягу.