11 вересня 2018, 16:00, Урожай

Через брак агрохімії та посуху Грузія втратила практично весь врожай фундука

Фермери просять у держави компенсації, адже для багатьох, вирощування фундука — єдиний дохід, повідомдяє orehovod.com.

«Ще навесні стало зрозуміло, що дерева захворіли. Ми зверталися в Агроцентр. Там порадили якісь імпортні препарати. Але, як видно, вони не підходять для наших сортів», — нарікає Бондо Ананідзе, житель Аджарії.

Міністерство сільського господарства Аджарії зазначає що наразі ситуація критична. Вважає, що фермерам потрібно допомогти з закупівлею нових саджанців, адже хворі плантації необхідно оновлювати.

«Ми збираємося проводити тренінги для фермерів. Сучасне сільське господарство зумовлює використовувати нові технології і препарати. Якщо їх правильно використовувати, то хворих плантацій стане менше в рази», — зазначив Гіга Арешидзе, міністр сільського господарства Аджарії.

У сусідніх регіонах — Гурії і Самегрело — ситуація не краща. За словами місцевих садівників, якщо так триватиме, плантації доведеться викорчовувати, а звільнені площі засаджувати цитрусовими деревами.

Нагадаємо, Грузія входить до п'ятірки головних експортерів фундука в Європу і країни Співдружності. Цього року через неврожай експорт горіхів може скоротитися на 60%