10 вересня 2018, 16:35, ЗЗР

Сорго може слугувати джерелом нових біогербіцидів для захисту рослин

Вчені Дослідницького підрозділу з використанню природних продуктів ARS (NPURU) в Оксфорді, вивчають можливість передачі захисних властивостей сорго інакшим культурам, використовуючи їх в якості біогербіцидів, пише news.agropages.com.

Природна біохімічна сполука сорго, названа «сорголеон», допомагає рослині пригнічувати ріст конкуруючих бур'янів. Біогербіцид працює так ефективно, що вчені взялись активно досліджувати механізм продукування сорголеону, аби зменшити залежність аграріїв від синтетичних гербіцидів.

За словами молекулярного біолога NPURU Скотта Баерсона, раніше науці не було відомо нічого про гени, які виробляють сорголеон. Після багаторічних досліджень команда NPURU, нарешті, підійшла до розуміння того, як рослини сорго керують власним гербіцидним захистом.

Поки деталі відкриття не розголошуються, оскільки вчені ще отримують патенти на дану технологію, яка обіцяє масу переваг. По-перше, зменшення пестицидних обробок позначиться як на якості сільгосппродукції, так і на екології. По-друге, виробники будуть витрачати менше коштів на купівлю хімічних речовин, які традиційно займають більшу частину витрат аграріїв.

Зазначається також, що до цього дослідники успішно зуміли збільшили концентрацію сорголеону в рідній культурі, та навчились керувати процесами його виділення. На черзі — експерименти з також важливою культурою в світовому виробництві як рис.

Довідка: Служба сільськогосподарських досліджень є головним науково-дослідним агентством Міністерства сільського господарства США. Щодня ARS фокусується на рішеннях сільськогосподарських проблем, які зачіпають Америку. Кожен долар, інвестований в сільськогосподарські дослідження в подальшому приносить 20 доларів економічного ефекту.