10 вересня 2018, 10:35, Світ

Вчені знайшли спосіб як відновити землеробство в найбільшій пустелі світу

У своєму дослідженні вчені запропонували покрити всю площу Сахари (понад 9 млн кв. км) сонячними і вітряними електростанціями. Завдяки реалізації цього мегапроекту вдасться виробити в чотири рази більше енергії, ніж все людство споживає на сьогоднішній день, повідомляє news.rambler.ru.

Дослідження було опубліковане в журналі Science.

За словами вчених, після розміщення в пустелі електростанцій, кількість опадів зросте більш ніж в два рази. Такі умови посприяють відродженню рослинного покриву та підвищать родючість тамтешніх земель.

Науковці відзначають, що вітряні електростанції великих масштабів вплинуть на рух вітрів, а також посприяють змішуванню повітряних мас. У свою чергу панелі сонячних батарей будуть відбивати сонячні промені, затінивши та остудивши поверхню пустелі. На думку фахівців, таких заходів буде достатньо для того, щоб в пустелі знову стало розвиватися землеробство.

Вчені також провели моделювання змін клімату інших пустель нашої планети з урахуванням розміщення електростанцій, проте через особливості тамтешнього клімату і замалий розмір пустель, такий вплив виявився недостатнім.