10 вересня 2018, 09:35, Урожай

Запорізькі аграрії зібрали четвертий за обсягом урожай пшениці в Україні

За даними Департаменту АПР Запорізької ОДА, цьогорічні жнива для аграріїв області видалися дуже складними. Протягом 90 днів весняно-літнього періоду на території області через суховії та ґрунтову посуху спостерігалися складні агрометеорологічні умови для вегетації усіх сільгоспкультур, повідомляє на сторінці Facebook голова ЗОДА Костянтин Бриль.

За його словами, попри складні природні випробування аграріями області в цьому році скошено 909 тис. га ранніх зернових і зернобобових культур і намолочено 2,098 млн тонн зерна.

Середня урожайність по області становить 2,34 т/га, що на 0,7-1,0 т/га нижче минулорічного показника.

«Через несприятливі погодні умови в Бердянському районі загинуло 105 га ярого ячменю і 68 га гороху в Чернігівському районі 215 га гороху. Аграрії недоотримали 432 тис. тонн пшениці, 172 тис. тонн ячменю, майже 45 тис. тонн гороху», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що за кількості валового збору ранніх зернових та зернобобових культур Запорізька область займає шосте місце, у тому числі по пшениці — четверте місце в Україні.

«Весняна посуха і липневі зливи негативно вплинули на якість зерна. В чисельних випадках зерно є невиповненим, щуплим, травмованим, з низьким вмістом білка 10-12% та слабкою клейковиною. Але не зважаючи на негативні чинники близько 50% пшениці, а це 800 тис. тонн, відповідає 2, 3 класу якості, тобто продовольчому», — інформує Костянтин Бриль.

Наразі аграрії області продовжують збирання пізніх зернових, технічних та плодоовочевих культур. Паралельно зі збиранням проводиться сівба озимого ріпаку та підготовка ґрунту під посів озимих зернових культур урожаю 2019 року.