9 вересня 2018, 10:30, Технології

Починати вирощувати горіхи вигідніше одразу з великих площ — думка

Такими оцінками поділився Павло Тулба, голова кооперативу «Горіх Причорномор’я», передає agroday.com.ua.

Спеціаліст пояснює, що існує мінімальний набір техніки, яку необхідно придбати, в тому числі, легкий і важкий трактор. Потрібно найняти агронома, огородити насадження, пробурити свердловини, провести електрику і багато інших робіт.

«За 5 років, наприклад, в змішаний горіховий сад знадобитися вкласти близько 25 тис. доларів у розрахунку на гектар», — розповідає Павло Тулба.

На 10 га нести всі ці витрати неефективно. Адже їх розмір буде однаковим, а кількість виробленої продукції — набагато меншою.

На сьогоднішній день господарством закладено понад 150 га горіхових садів, є власний розплідник фундука та волоського горіха, вирощують тут також і шипшину.

Нагадаємо, за оцінками аналітичної компанії Pro-Consulting, рентабельність інвестицій в горіховий бізнес становить 180%. Ефективність інвестицій у переробку ще більш висока — на кожен долар повертається три.

Тому українські фермери останнім часом стали більше приділяти увагу горіхам. Для прикладу минулого року горіхових садів висадили в рази більше, ніж яблуневих та грушевих.