9 вересня 2018, 12:35, Добрива

Росія досі залишається найбільшим постачальником міндобрив до України

Основним покупцем вітчизняних добрив залишається Туреччина, у цю країну було відправлено товару на суму 4,5 млн доларів — 48,11% від усього обсягу. У сегменті імпорту картина не змінюється. Практично весь товар був ввезений з Росії, передає AgroPolit.com.

Азотних добрив за вказаний період було експортовано на суму 62,6 млн доларів в кількості 326,4 тис. тонн. Такі ж показники були зафіксовані при експорті азотних добрив в січні-липні поточного року. Тобто експорту азотних добрив в серпні з України не було. Як і в ситуації з аміаком, провідним покупцем залишилася Туреччина, куди було відправлено товарів на суму 24,2 млн. доларів.

А ось ситуація з постачальниками змінилася. Якщо завжди основним постачальником була Росія, причому з відривом, то в серпні цього року ним стала Білорусь, частка якої в поставках азотних добрив в Україні збільшилася до 18,27%. У цій країні було придбано товарів на суму 35 млн. доларів. Враховуючи різні обмеження на імпорт добрив з РФ, яка поставила азотних добрив на 33,4 млн доларів, то найближчим часом Росію обжене Узбекистан, який відвантажив за 8 місяців в Україну товарів цієї групи добрив на суму 32,6 млн. доларів.

Зазначається, що фосфорних добрив ввезено в об’ємі 87,1 тис. тонн на суму 21,3 млн доларів. Таким чином, в серпні фосфорних добрив ввезено більше, ніж за сім попередніх місяців року (42,2 тис. тонн). Лідером поставок поки що залишається Польща. Слід зазначити, що частка цієї країни в імпорті фосфорних в січні-червні становила 91%, то зараз цей показник становить 41,99%. Така корекція сталася завдяки Тунісу, звідки було імпортовано близько 36% від загального обсягу.

Всього 1081 тонн калійних добрив на суму 276 тис. доларів було експортовано з України. Імпорт склав 78 тис. тонн на суму 20,3 млн доларів. Основний покупець — Литва, яка закупила товарів на 195 тис. доларів, продавець — Білорусь, яка поставила добрив на 15,9 млн. доларів.