7 вересня 2018, 18:21, ЗЗР

Досліджено новий спосіб більш ефективного використання пестицидів

При розпиленні добрив або пестицидів у посівах сільськогосподарських культур розмір крапель відіграє важливу роль. Великі краплини менш схильні до знесення вітром, що дозволяє їм точніше досягати цілі, про цьому, дрібні краплини з більшою ймовірністю будуть прилипати до поверхні під час приземлення на рослину, а не відскакувати від її листків, пише hortibiz.com.

Команда американських вчених поставила за мету збалансувати ці властивості і отримати спрей, який буде точніше розпилюватися, створюючи крихітні краплини, що прилипають до поверхні рослин.

У ході проведення дослідів, між форсункою обприскувача і поверхнею рослин була встановлена тонка сітка з отворами, в тисячі разів меншими за розмір крапель.

За словами Кріпа Варанасі, професора з MIT, зазвичай менше 5% розпорошених рідин досягають цілі і залишаються на поверхні, 95% або більше витрачаються даремно. Близько половини рідин розвіюються вітром, не досягаючи мети, а інша половина відбивається від рослини.

«Залишки пестицидів, які не досягли своєї цілі, потрапляють у землю, а це означає втрати дорогих хімічних речовин, а також забруднення навколишнього середовища. Тим більше, дрібні краплини не можуть пошкодити або послабити рослини», — додав науковець.

Новаторське рішення, розроблене командою вчених, полягало в тому, щоб створити спрей, який буде розпорошуватися через екран з сітки, який би подрібнював краплини, сприявши якомога ефективнішому використанню ЗЗР.

Фермери вже покривають деякі види культур тканинними сітками, щоб захистити від птахів і комах, що поїдають рослини, тому цей спосіб не є новим. Для своїх експериментів науковці в основному використовували загальнодоступну і недорогу тонку сітку з нержавіючої сталі.