4 лютого 2017, 07:23, Насіння

За сертифікацію насіння платитимуть усі

Про це розповіла в ексклюзивному коментарі Kurkul.com Сюзанна Григоренко, виконавчий директор Насіннєвої асоціації України.

ДП «Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції», що раніше входило до структури Державної інспекції сільського господарства України, з 7 грудня 2016 р. розпорядженням Кабінету Міністрів перейшло під керівництво Мінагропроду.

Як говорить Сюзанна Григоренко, нині в Насіннєвій асоціації України покладають найбільші сподівання на відмінну роботу лабораторій «на місцях». Саме в обласних лабораторіях мають бути відібрані проби та проведений їх аналіз, на основі якого можна буде отримати сертифікат державного зразка.

«Процес сертифікації насіння повністю буде платний, але скільки це коштувати поки підрахунків немає. Поки є тільки порядок формування вартості сертифікації — він на стадії проекту. Ми чекаємо коли офіційна вартість буде опублікована на сайті цього державного підприємства. Відповідно до того, яку кількість робіт вам потрібно зробити в розрізі культур, і буде формуватись фактична вартість сертифікату. Поки ніяких попередніх оцінок ми не бачили. Сертифікація буде платна для всіх на єдиних засадах, відповідно до закону, який набрав чинності у червні 2016 р.», — розповіла Сюзанна Григоренко.