5 вересня 2018, 15:29, Технології

В тепличних умовах на гідропоніці вирощують високоприбутковий ячмінь

Посеред вулканічного ландшафту в Гріндавіку (Ісландія) облаштована сучасна оранжерея. Тут не вирощують томати або огірки — замість цього на площі 2 тис. кв м за методом гідропоніки вирощують ячмінь, пише hortidaily.com.

Замість ґрунту тут використовується вулканічний попіл.

«Він інертний, тому легше контролювати харчування рослин. Ячмінь росте в контрольованому кліматі під лампами SON-T, але ми експериментуємо зі світлодіодами. Цей ячмінь біологічно спроектований для виробництва різних корисних продуктів, для прикладу біологічно чистої косметики, а також для застосування в наукових розробках та дослідженнях», — розповідає доктор Бьорн Ларус Орвар, один із засновників компанії, якій належить теплиця.

Компанія почала свою діяльність в 2001 році. Перші 6 років йшло створення власної технології вирощування тепличного ячменю.

«Я не думаю, що аграрії коли-небудь вирощували ячмінь в теплиці по системі гідропоніки. Але технологія, завдяки якій ми змогли впровадити біоінженерію рослин ячменю для виробництва репліки людського білка, особливо унікальна», — додає Бьорн Ларус Орвар.

Теплиця в Гріндавіку була побудована в 2008 році в екологічно-чистому регіоні. Геотермальну енергії від розташованої поруч електростанції використовують для опалення та освітлення чудо-теплиці. Основні дослідження з використанням тепличного ячменю проводять в столиці Ісландії (Рейк'явіку).