4 вересня 2018, 14:31, Технології

На вітчизняних полях випробували новітню технологію сканування ґрунтів Topsoil Mapper

Детальніше про випробування інноваційної системи сканування ґрунтів дізнавайтесь з матеріалу «Smart Field 8: замість щупа сканер — як швидко перевірити щільність ґрунту» на Latifundist.com.

Сканер Topsoil Mapper привернув увагу агрономів швидкістю отримання даних. Його називають найзручнішим інструментом, що дозволяє визначити ущільнення і вологість ґрунту на глибині в 1 метр. Незважаючи на те, що подібна технологія досить нова для України, послуги з сканування вже замовили декілька вітчизняних компаній.

«Topsoil Mapper дозволяє отримати інформацію про ущільнення та вологозапас ґрунту. За результатами сканування ми отримаємо карту поля, де побачимо проблемні ділянки, якщо вони є. Також ми отримаємо рекомендації по глибині оранки», — зауважив Олег Доброштан, менеджер польових досліджень ALFA Smart Agro.

Topsoil Mapper — розробка австрійської компанії Geoprospectors. Пристрій працює на основі електромагнітної індукції.

«Для складання детальної карти необхідна обробка даних системою. Процес займає приблизно до 5 годин», — резюмує Ярослав Янковський, фахівець з картування та аналізу ґрунту компанії Frendt.

Перший висновок за результатами дослідження: з ущільненням ґрунту на полі все в порядку, критичних точок не виявлено.

Зазначається, що система Topsoil Mapper не розпізнає тип ґрунту. Однак вона чітко показує агроному, де потрібно «копнути глибше».

Ще одна карта, яка була складена за результатами сканування — карта відносної вологоємності ґрунту. Важливо розуміти, що ці дані є актуальними лише на момент зйомки, адже після випадання опадів картина зміниться.