3 вересня 2018, 17:45, Технології

Науковці дослідили як посуха впливає на стан ґрунтів

Одним з очевидних наслідків посухи є зниження вмісту поживних речовин у сільськогосподарських культурах, оскільки вода є основним середовищем для переміщення цих поживних речовин у рослини внаслідок її засвоєння рослинами. Тим часом, підвищення температури ґрунту, пов'язане з відсутністю вологи впливає на діяльність мікробів, що є важливим для виробництва біомаси та зерна, пише crops.extension.iastate.edu.

Дія мікробів у ґрунті, як правило, контролюється вологістю та температурою ґрунту. У свою чергу відхилення від оптимального діапазону вологості та температури ґрунту може вплинути на мікробну активність. Зміни температури ґрунту в умовах посухи можуть вплинути на розкладання органічної речовини на ґрунті та збільшити викид двоокису вуглецю.

Для пом'якшення впливу майбутньої посухи на стан здоров'я ґрунтів, деякі практики можуть бути цінними для поліпшення стану ґрунту шляхом покращення фізичних, хімічних та біологічних властивостей.

Залишки рослин можуть забезпечувати ряд переваг. В даному випадку залишки рослин грають роль ізоляційного шару, збільшуючи відбиття поверхні сонячної радіації. Ці переваги залишків рослин безпосередньо впливають на біологічні та хімічні властивості ґрунту за рахунок зниження температури ґрунту та уповільнення мінералізації органічної речовини.

Ще одним способом боротьби з недостачею вологи можуть бути покривні культури, які є особливо важливими в умовах посухи. Покривні культури сприяють покращенню біологічних та фізичних властивостей ґрунту і їх накопичення в попередні сезони. Доведено, що покривні культури збільшують проникнення ґрунтових вод. Крім того, сприяють накопиченню вмісту органічної речовини.

Не менш важливим на шляху збереження властивостей ґрунту є дотримання сівозміни. Чергування культур протягом одного року або декількох років є однією з найважливіших практик, які покращують стан ґрунтів та пом'якшують умови посухи протягом вегетаційного періоду.

Різноманітність сільськогосподарських культур може забезпечити багате ґрунтове середовище для здорової та різноманітності біологічних системи. Включення різноманітних культур забезпечує різноманітність кореневих систем, що сприяють поширенню численних мікроорганізмів, а отже, збільшують вміст поживних і органічних речовин ґрунту, порівнюючи з монокультурами.

Подібні практики мають важливе значення для пом'якшення впливу непередбачених посушливих умов у довгостроковій перспективі.