3 вересня 2018, 18:14, Україна

Визначено де в Україні потенційно найдорожчі с/г землі

Експерти проекту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні», який реалізується за підтримки Світового банку, підготували рейтинг прогнозованої вартості земельних паїв по всій Україні. Про це повідомляє biz.censor.net.ua.

Зазначається, що оцінка вартості сільськогосподарської землі здійснювалася за методом капіталізації доходу, який отримують власники паїв від оренди. За середню ціну на рівні області бралося медіанне значення вартості оренди в цій області, згідно з даними Державного комітету статистики.

Сьогодні найвищі орендні ставки на землю встановлені в традиційних аграрних регіонах — Черкаська, Полтавська та Київська області. Так, середня річна вартість оренди одного гектара на Черкащині становить 84 долара. На Полтавщині та Київщині 80 та 62 доларів відповідно.

Тому, якби ринок землі в Україні відкрили б уже завтра, то власники паїв у Черкаській області могли б отримати 1670 доларів/га, у Полтавській — 1600, а у Київській — 1240.

Найдешевшою земля виявилася у Волинській (564 доларів), Житомирській (613 доларів) та Луганській областях (665 доларів).

Так, у Волинській області значна частина земель знаходиться у заболоченій місцевості, а попит на купівлю землі у Луганській та Донецькій областях, які межують із зоною збройного конфлікту, невисокий.

Визначено, у яких країнах ЄС найдорожчі орні землі
Читати по темі

Експерти наголошують, що цей рівень цін не відповідає потенційному, оскільки через існування мораторію на купівлю-продаж с/г земель в Україні та місцеві монополії на ринку оренди паїв, вартість оренди занижено в середньому в п'ять разів. Відповідно, і потенційні ціни купівлі та продажу землі в Україні можуть бути у 2-5 разів вище зазначених.