3 вересня 2018, 12:30, Технології

Аквапоніка стала новим трендом у сільському господарстві посушливих країн

Інтегровані агроакваферми поєднують нові технології і передові прийоми для зменшення «водного сліду» від сільського господарства і для раціонального і ефективного використання природних ресурсів, пише ФАО.

Для тих регіонів світу, де і так мізерні запаси води стають ще біднішими, надзвичайно важливі інноваційні підходи до вирощування продовольства. Тому не дивно, що Близький Схід і Північна Африка, знамениті своєю спекою і пустелями, відносяться до одного з таких регіонів.

Як і в інших країнах регіону, в Алжирі, Єгипті та Омані вода — це не єдина проблема, існує також дефіцит якісної ґрунту. З усієї території регіону, придатної для землеробства, 45% площ стикаються з підвищеною засоленістю, нестачею поживних речовин і ерозією. Інтегровані агроакваферми пропонують рішення для отримання овочів і іншого продовольства на несприятливих або непридатних землях. Це чудовий спосіб забезпечити населення регіону продовольством місцевого виробництва, яке надасть йому необхідні білки і мінеральні речовини, без суттєвої витрати води.

«Оман тільки приступив до роботи за інтегрованими агроаквафермам, тоді як Єгипет вважається однією з провідних країн регіону з виробництва аквакультури і водокористування», — говорить Пола Антон, фахівець ФАО з рибальства.

На думку фахівців ФАО, аквапоніка стала останнім трендом у сільському господарстві посушливих регіонів. Будучи поєднанням аквакультури, практики по вирощуванню риби, і гідропоніки, що займається розведенням рослин у воді без ґрунту, аквапоніка є приклад рециркуляційних систем, відомих більше як агрогосподарства, інтегровані з аквакультурою.

Боротьба з нестачею води і ефективне використання природних ресурсів є серйозними проблемами для багатьох частин світу. ФАО у свою чергу має намір поширювати програми з дослідження розвитку подібних технологій з включенням співпраці між фермерами, на інші регіони по всьому світу.