2 вересня 2018, 12:40, Урожай

Низькі врожаї зернових можуть спровокувати дефіцит пшениці в світі — прогноз

Про це пише видання Washington Post, передає dsnews.ua.

Як зазначається в публікації, хоча урожай в деяких регіонах, особливо в північній Європі, був жахливим і коштував фермерам мільярдів доларів збитків, серйозної нестачі не очікується, оскільки запаси збіжжя минулих років допоможуть пом'якшити наслідки поганого врожаю.

За даним видання, ціна ф'ючерсів на пшеницю в Чикаго зросла до трирічного максимуму, оскільки трейдери очікують скорочення поставок. Але ціни на пшеницю все ще значно нижчі за рівень попередніх піків.

Неврожай швидше за все, призведе до подорожчання продуктів харчування в країнах, які не мають достатньої кількості власної пшениці, і можуть сприяти прискоренню інфляції в деяких з них. У високорозвинених країнах високі ціни на пшеницю змінять вартість хліба не суттєво.

Крім того, ціни на хліб мають багаторічну історію впливу на політику, виникнення безладів та політичної нестабільності. Наприклад, в 2010 році в Росії спостерігалася рекордна хвиля спеки, яка пошкодила урожай пшениці. Уряд відреагував на заборону експорту, щоб забезпечити споживачів. Ціни на пшеницю на міжнародних ринках зросли впродовж декількох місяців, збільшивши вартість хліба для мільйонів людей. Під час зростання цін на продукти харчування у 2011 та 2008 роках відбулися масові заворушення у більш ніж 30 країнах Африки, Азії та Близького Сходу.

Як зазначається в публікації, урожай у США може буди кращим, ніж очікувалося, що може частково компенсувати скорочення поставок з інших країн. На Росії ще також може бути гарний врожай, хоча стосовно цього є певні сумніви. Україна скорочує експорт та наголошує на важливості збереження стабільних цін на продовольчі товари.

«І якщо врожай знову наступного року знову розчарує, це може мати серйозніші наслідки», — йдеться в матеріалах видання Washington Post.