31 серпня 2018, 13:35, Україна

Повернення відшкодування ПДВ за експорт олійних може викликати падіння ціни на сою

Про це виданню Latifundist.com повідомив один з трейдерів на правах анонімності.

«Експортувати будуть великі холдинги і середні за розміром сільгоспвиробники. На мою думку, станеться жорстке перенасичення пропозицій як по соєвому шроту на експорт, так і на внутрішньому ринку. Що стосується падіння ціни, думаю, вона знизиться 10%, а то й більше», — поділився він.

Світлана Омельченко, фінансовий директор компанії Agromino повідомила, що в програші залишаться виробники, які не зможуть організувати експортні продажі самостійно.

«Підписання Президентом закону, про повернення права отримувати податкове відшкодування з експорту сої і ріпаку є позитивним фактором для виробників, проте не для всіх. Тільки підприємства, які здатні не тільки виростити, а ще й самостійно експортувати — отримають податкове відшкодування. Це як правило великі і середні підприємства. У програші залишилися виробники, які не зможуть організувати експортні продажі самостійно», — підкреслила вона.

Нагадаємо, що 30 серпня Президент України підписав законопроект №7403-Д, яким скасовується норма про невідшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку для виробників, які самостійно поставляють ці культури за кордон.