31 серпня 2018, 10:35, Технології

Датчик вмісту кисню допомагає оптимізувати полив при вирощуванні рослин на гідропоніці

При вирощуванні рослин в гідропоніці із застосуванням інертних субстратів важливо, щоб вміст кисню в зоні коренів був достатнім. Це забезпечує здоров'я коренів і підвищує стійкість рослини до патогенних грибів. Оптимальна стратегія поливу впливає на вміст кисню в зоні коренів, що дозволяє поліпшити їх стан, повідомляє bpnieuws.nl.

За словами Арі Драайера, керівника компанії Sendot Research, стратегія поливу повинна бути спрямована на те, аби забезпечити якомога більше кисню в зоні коренів. Доросла рослина в ідеальних умовах вирощування і високих зовнішніх температурах здатна звести вміст кисню в субстраті практично до нуля. Іноді це триває декілька годин, але може тривати й увесь день.

Агрономи не завжди помічають це, оскільки у них немає відповідних датчиків. Наприклад, при вирощуванні троянд ця проблема менш виражена, так як вміст кисню знижується повільніше, ніж при вирощуванні огірків або томатів. Однак і на трояндах вміст кисню може знизитися нижче 60-70% від максимального.

За словами фахівця, стратегію поливу слід будувати таким чином, щоб вміст кисню не знижувався нижче 60-70%. Таким чином вдасться отримати більш витривалу рослину і підвищити урожай. Наприклад, в умовах спекотної погоди, коли температура в теплиці швидко підвищується, а з нею зростає і споживання води, можна рано вранці трохи підсушити субстрат з тим, аби забезпечити достатній вміст кисню протягом більш тривалого часу.

Оптимізація поливу шляхом визначення вмісту кисню також дозволяє регулювати концентрацію вмісту солей, що у свою чергу дозволяє вберегти рослину від можливих стресів.

В даний час в Голландії вже розпочато практичні випробування таких датчиків в господарствах по вирощуванню огірків, томатів, салату, троянд і гербер. При цьому випробування ведуться не тільки в мінеральній ваті, а й в інших субстратах, включаючи ґрунт. У господарстві Plantenkwekerij Gitzels за допомогою цих датчиків вимірюють вміст кисню в баку з добовим запасом води і в коренях рослин.

Власник господарства вважає, що при 100% насиченні води киснем рослини стають більш життєздатними. Крім того, аерація води запобігає розвитку анаеробних бактерій. Коли мінераловатний субстрат підсихає, в нього потрапляє більше повітря і вміст кисню збільшується. Під час поливу вода витісняє повітря і кисню майже не залишається. Полив водою, збагаченою киснем, дозволяє вирішити цю проблему. Завдяки кисню поліпшуються коріння рослин, вони стають білими і здоровими.