30 серпня 2018, 16:35, Урожай

Неподалік кордону з Україною американський білий метелик нищить врожаї горіхів молдовських садівників

Зазначається, що проблеми з горіхами в Молдові також пов'язані з відсутністю опадів. На думку Олега Тирсине, голови Спілки асоціацій виробників горіхоплідних культур Республіки Молдова, потенційне зниження врожаю горіха в цьому році обумовлено несприятливими погодними умовами під час запилення садів, оскільки друга половина квітня і перша половина травня нинішнього року видалися екстремально спекотними і сухими, пише orehovod.com.

Раніше фахівці Міністерства сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища попередила населення про необхідність дотримання термінів збирання врожаю волоських горіхів.

Справа в тому, що передчасне збирання врожаю завдає шкоди деревам і тим самим знижує майбутній урожай. У кліматичних умовах Молдови споживча стиглість волоських горіхів настає в вересні. Цей місяць є оптимальним періодом для збору.

Чинне законодавство передбачає збереження і розвиток потенціалу культури волоського горіха шляхом запровадження заходів щодо недопущення пошкоджень дерев і контроль раннього збирання врожаю.

Зазначається, що громадянам, які порушують закон про горіхоплідних культурах, загрожує матеріальна, адміністративна або навіть кримінальна відповідальність.