29 серпня 2018, 13:39, Україна

Україна володіє високим потенціалом до вирощування промислових конопель

За словами Віктора Кабанця, директора Інституту сільського господарства північного сходу НААН, із промислових конопель господарі мають величезний економічний зиск, пише ukurier.gov.ua.

Повідомляється, що позаторік інститут із Саду отримав відповідну ліцензію і вже впродовж двох років виробив майже 40 тонн високоякісного насіння, левову частку якого реалізував численним партнерам. Цього року під конопляні насіннєві ділянки відвели 19,5 га, завдяки чому розраховують одержати близько 20 тонн високоякісного насіння сорту Глесія. За словами фахівців, це дасть змогу розширити масиви під культурою до 1 тис. га, що стане одним з аграрних пріоритетів наукової установи.

Особливості вирощування технічних конопель. Рекомендації Інституту луб'яних культур НААН
Читати по темі

Водночас науковці наполегливо розробляють нові екологічно орієнтовані сортові технології вирощування посівних конопель, затребувані в Україні й за її межами.

За словами Олександра Маслака, директора Департаменту АПР Сумської ОДА, промислові коноплі в області й Україні мають величезну перспективу як високорентабельний бізнес. І не за горами часи, коли поряд із традиційними харчовими продуктами щоденного вжитку з’являться нові, виготовлені на основі промислових конопель.

На Сумщині вже працюють структури переважно в поліській зоні — у Глухівському, Ямпільському районах, де не лише вирощують, а й переробляють цю культуру.

Довідка: коноплі посівні (Cannabis sativa L.) вирізняються унікальністю за біологічними особливостями й господарським використанням. Останніми роками конопляну продукцію застосовують у харчовій, будівельній, текстильній, енергетичній, целюлозно-паперовій, фармацевтично-косметичній та інших галузях. Відомо понад 20 тис. найменувань виробів з посівних конопель, і день у день сфера використання продукції розширюється. Ґрунтово-кліматичні умови України сприятливі для вирощування конопель посівних, потребуючи впровадження  нових сортів та агроприйомів для  підвищення врожайності та якості волокна й насіння.