27 серпня 2018, 18:11, Урожай

Через низьку рентабельність аграрії змушені викорчовувати виноградники

Про це заявив Іван Захаренко, виробник винограду із Токмацького району Запорізької області, передає AgroPolit.com.

«Сьогодні, як велике досягнення чуємо про 80% компенсацію вартості саджанців винограду, але який у ній сенс, якщо цього року у південних областях викорчують понад 1000 га, винограду. Вирощувати виноград — дуже дороге задоволення, людей вдарили по руках, їм сьогодні треба допомогти втримати хоча б те, що є», — наголосив фермер.

За його словами, на початку свого бізнесу на початку дев’яностих років, бізнес був більш рентабельним. Оптовики забирали виноград по 2 долари/кг, а часом ціна доходила до 3-3,5 доларів/кг. Зараз, каже фермер пропонують по 5-7 грн/кг. У той час, коли витрати на хімікати, добрива, пальне та зарплата збільшилися в рази.

Іван Захаренко каже, що затрати на утримання виноградника, його підприємство вимушене покривати іншими, високорентабельними культурами. Він вимушений засіяти 20 га часником, коли виноград вирощується на 7 га.

Одним із шляхів вирішення проблеми низької рентабельності винограду для фермера став простий та недорогий спосіб: залишати ягоди на кущах аж до жовтня, поки не схлине з ринку продукція такого ж типу.

«Проте у такому випадку врожай можуть пошкодити птахи, оси, сонячне проміння, але для цього є сітки та інші засоби фізичного захисту», — додав фермер.

Улюблена технологія господарства — вирощування без зрошення. Це краще позначається на смакових якостях винограду: сухої речовини і глюкози, мікроелементів і вітамінів більше, в той же час нітратів та інших шкідливих елементів менше.

На думку Івана Захаренка, промислове та одноосібне виноградарство України можна відродити лише шляхом створення масштабної мережі переробних підприємств.