11 листопада 2016, 11:05, Посівна

Площа недосіву озимих зернових в Україні в цьому році складе 3-5%

Про це пише аналітик ПроАгро Ярослав Левицький.

На 7 листопада по Україні озимі на зерно посіяні на площі 6807,8 тис. га, що становить 92% від прогнозу, тоді як на ту ж дату в 2015 р було засіяно 6 492 тис. га або 88% від прогнозованих 7,4 млн. га. Таким чином, на сьогодні аграрії випереджають торішній результат більш ніж на 300 тис. га.

Позитивна динаміка відзначається по всіх основних культурах. Зокрема, якщо рік тому було посіяно лише 5 529 тис. га пшениці, то на минулий понеділок під зерновими було зайнято 5 811 тис. га, що становить 94% від прогнозованої площі в поточному році.

Традиційно з великим відставанням, але все одно на 20 тис. га більше, ніж у минулому році, посіяно ячменю — 840 тис. гбо 82% від прогнозу.

Зате кардинально краще йдуть справи з житом — зараз культурою засіяно 156,4 тис. га або 100% від прогнозу, а рік тому на цей час прогноз був виконаний лише на 91% і засіяно 143 тис. га.

Також в цьому році аграрії на 12% перевиконали прогноз сівби озимого ріпаку, засіявши ним 807,1 тис. га, тоді як рік тому в цей час його посіяли лише 626 тис. га або три чверті від запланованого.

Осінь минулого року була дуже посушлива, це і стримувало посівну, але одночасно і сприяло тому, що посівна кампанія в деяких областях тривала ще і в грудні місяці. Нинішня дощова і прохолодна погода з нічними заморозками на більшій частині країни практично не залишає часу, щоб завершити посівну в повному обсязі.

За свідченням фахівців агрометеорологічного відділу Гідрометцентру, оптимальні терміни для проведення посівної вийшли ще в минулому місяці, проте, в деяких областях, переважно на півдні країни, господарства ще продовжують сіяти.

«Повністю впоратися з прогнозним завданням аграріям навряд чи вдасться, однак недосів озимих цього року, буде мінімальним — близько 3-5%, тобто не більш 400 тис. га. Дане відставання абсолютно не є критичним і може бути заповнене збільшенням сівби ярих культур. Тому зараз якщо і є, про що турбуватися, то лише про те, щоб зима була до нас прихильна, і перезимівля посівів озимих пройшла нормально»,— вважає Ярослав Левицький.